Desi majoritatea pacientilor cronici cu reumatism, cum ar fi spondiloza cervicala, gonartroza sau artroza mainii dau fuga la raftul cu medicamente pentru a cauta un antiinflamator sau si un miorelaxant pentru a trata rapid durerea, acestea pot avea pe termen lung efecte asupra sanatatii generale, mucoasei stomacului, ficatului, inimii si a rinichilor in special.
Exista alternative care se realizeaza in clinicile de reumatologie si recuperare medicala sau chiar acasa, care pot avea efecte bune si durabile ce vizeaza reducerea durerii si a inflamatiei, facilitand circulatia si imbunatatirea statusului musculaturii si articulatiilor, prin decontracturari si imbunatatirea statusului si activitatii tendoanelor si ligamentelor, relateaza doc.ro.
Caldura stimuleaza fluxul sanguin si cresterea extensibilitatii tesutului conjunctiv, reduce rigiditatea articulatiilor, durerea si spasmele musculare si ajuta la ameliorarea inflamatiei, edemul. Aplicarea de caldura poate fi superficiala (infrarosu, pachete calde, baie cu parafina, hidroterapie) sau profunda (cu ultrasunete).
Terapia cu infrarosu foloseste o lampa ce produce incalzirea zonei dureroase, sedinta durand, de regula de 20 min / zi. Contraindicatiile includ orice tulburare cardiaca avansata, boli vasculare periferice, afectarea hepatica semnificativa (ciroza, insuficineta hepatica) sau insuficienta renala.
CITEȘTE ȘI: Cum poate fi vindecată spondiloza cervicală: Aceasta este planta-minune
Compresele fierbinti se realizeaza prin fierberea la 40 de grade sau incalzirea intr-un cuptor cu microunde a unor pachete de bumbac, umplute cu gel de silicat. Pachetele nu trebuie sa fie prea fierbinti, ci la aproximativ 39-40 de grade. Invelirea ambalajelor in mai multe straturi de prosoape ajuta la protejarea pielii de arsuri. Contraindicatiile sunt aceleasi ca si la energia termica cu infrarosu.
Pentru o baie de parafina, articulatia dureroasa este cufundata in ceara topita, incalzita pana la 49° C, ca in cazul artrozei de la nivelul articulatiilor mici de la nivelul mainii, degetelor, labei piciorului, gleznei.
In cazul genunchiului, cotului, umarului sau articulatiei soldului, ceara este aplicata cu o spatula sau pensula, apoi infasurata intr-o folie de plastic si prosoape, timp de 20 min. Parafina nu trebuie aplicata in cazul prezentei ranilor deschise sau folosite la pacientii alergici la parafina. eset recomandat un test de alergie inainte de efectuarea procedurii.
Hidroterapia cu apa calda stimuleaza fluxul de sange si poate ajuta la relaxarea musculara, amelioarea durerilor, vindecarea arsurilor si ranilor. Se foloseste un rezervor Hubbard cu apa incalzita pana la 37,7 °-40 ° C, in care pacientul este imersat total. Hidroterapia este deosebit de utila daca e insotita de o gama de exercitii subacvatice, la indicatiile terapeutului.
CITEȘTE ȘI: Modurile în care schimbarea BRUSCĂ a VREMII îți influențează sănătatea
Diatermia este incalzirea terapeutica a tesuturilor cu ajutorul campurilor electromagnetice oscilante de inalta frecventa fie cu unde scurte sau microunde.
Terapia cu ultrasunete foloseste undele sonore de inalta frecventa pentru a penetra mai adanc (4 pana la 10 cm), in tesut; efectele sale sunt termice, mecanice, chimice si biologice pentru vindecarea tendinitei, bursitei, contracturilor, osteoartrita, leziunile osoase si sindromul durerii regionale complexe.
Ultrasunetele nu trebuie aplicate in zona unui tesut ischemic,in zonele anesteziate sau zone de infectie acuta si nici nu poate fi utilizat in cazul diatezei hemoragica sau cancerului. De asemenea, aceasta nu ar trebui sa fie aplicat peste ochi, creier, maduva spinarii, urechi, inima, organele de reproducere, plexul brahial sau leziuni osoase in curs de vindecare
Atunci cand energia termica nu functioneaza, se aplica terapiile la rece. In leziunile acute sau durere puternica, terapiile cu temperaturi scazute par a fi mai eficiente decat caldura, ajutand la ameliorarea spasmelor musculare, miofasciale sau durerile traumatice, dureri lombare acute si inflamatia acuta. Terapia la rece, poate induce anestezie locala. Frigul este de obicei folosit in timpul primelor cateva ore sau a doua zi dupa o accidentare.
Poate fi aplicat local, cu o punga cu gheata, un ambalaj rece (o cutie de bautura, de exemplu, din frigider) sau un fluid volatil, cum ar fi spray-urile cu clorura de etil, o substanta care se raceste prin evaporare. Sedintele sustinute de imersie in criosauna ajuta in recuperarea afectiunilor prin traumatizare (dupa accidentari, fracturi, dureri reumatice extinse, la mai multe articulatii).
CITEȘTE ȘI: Condițiile meteo AFECTEAZĂ de trei ori mai multe femei decât bărbaţi. Vezi DE CE!
Stimularea electrica transcutanata utilizeaza curent redus la oscilatii de frecventa joasa pentru a calma durerea. Pacientii care se simt o senzatie de furnicaturi, fara tensiune musculara crescuta. In functie de severitatea durerii, se pot aplica 20 min pana la cateva ore de stimulare, de mai multe ori pe zi. De multe ori, pacientii sunt invatati sa foloseasca dispozitivul TENS acasa, insa poate provoca aritmie, asa ca este contraindicat la pacientii cu orice tulburari cardiace avansate sau la cei cu stimulator cardiac.
Sunt indicate pentru dureri de gat cronice in cazul spondilozei cervicala, prolaps de disc cervical, leziuni la nivelul gatului sau torticolis. Tractiunea verticala (cu pacientii in pozitie ortostatica) este mai eficienta decat tractiune pe orizontala (cu pacientii culcati). tractiunea ritmica motorizata intermitenta, cu 7,5 pana la 10 kg este cea mai eficienta. Pentru rezultate optime, tractiunea trebuie sa fie aplicata cu gatul pacientului flexat 15 pana la 20 °. In general, hiperextensia gatului trebuie evitata, deoarece poate creste compresia nervului in foramenul intervertebral. Tractiunea este de obicei combinata cu kinetoterapie si mai ales, cu stretching.
Masajul manual poate mobiliza tesuturile contractate, calma durerea, si reduce induratia asociata cu traumatisme (de exemplu, fractura, leziuni ale articulatiilor, entorsa, echimoze, leziuni ale nervilor periferici). Masajul este recomnadat in durerile de spate, artrita, periartrita, bursite, nevrite, fibromialgie, hemiplegie, paraplegie, tetraplegie, scleroza multipla, paralizie cerebrala, anumite tipuri de cancer si amputatie. Masajul nu trebuie aplicat pacinetilor cu tromboflebita. alergii severe, deoarece provoaca eliberarea histaminei in tot corpul.